Kapcsolat

telefon:
+36-20 953 1707
e-mail:
info@villa-adriatica.eu

Térkép

Foglalás


« 2024-06
 
»
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Foglalás

<előző

  

1

 2

3

4

következő>


2008 június: Élet Korcsulán- a proizdi kirándulás - 4


Tud egy jó helyet a Gicsát. Hát azt már mi is nézegettük. Agroturizam. Blato és Prizsba között a hegyen. Otthon lefürdünk, átöltözünk, anyós vállalja, hogy marad és vigyáz a gyerekekre. Irány a Gicsa. Este hétkor nyit. Szezonon kívül és napközben zárva.


GicaOlajfák között megbúvó tipikus földszintes dalmát épületek, de senki nem lakik ott. Egyéb ház sehol a közelben Dízel aggregát zümmög. A pislákoló villanykörtéket táplálja. Itt még vezetékes villany sincs. Az udvarban néhány asztal. Az asztalok körül cserepes féltető alatt tűzhelyek, nyílt fa-tűzön sülnek az ínycsiklandó falatok. A tűzhelyek előtt pedig a tulajdonos Talenta család tagjai nyüzsögnek. Ivan, a családfő persze jól ismeri Johnt. Nehéz őt nem ismerni.


Az asztalok között a család unokái szaladgálnak, és segítenek, ahogy tudnak. Hozz légy szíves egy kis paradicsomot. A gyerek meg megy, és az egyik asztal mellé ültetett paradicsom-bokorról szakít néhányat. Hát ezért Agroturizam. Egy veteményeskert kellős közepén ülünk. Itt aztán minden friss, helyi alapanyagból készül. Mit iszunk? Bort. Ez az első alkalom, hogy nem az enyémet. Ráadásul nem is én fizetem? Persze házi, Plavac és Postup. Nem rossz, ki kell próbálnom. Párom vállalja, hogy a hazafuvaroz.

Halat eszünk. Tálcán hozzák ki a helyben fogott halakat.

Melyik mi? Elmondják. Rábökünk egyre, meg még egyre. Megpróbáljuk, aztán majd meglátjuk. Majoránna illat. Sülnek a halak a nyílt sütőkön. Isteni! Gyomornedveink tombolnak, az erős dalmát bor hamar fejünkbe száll. Friss dalmát kenyérrel és pirítóssal kínálnak bennünket. Hozzá kagylóhéjba töltött pástétomot kapunk. Isteni.

Légy száll párom poharába. Hívjuk a háziasszonyt. Néz értetlenül. Mutatjuk: légy. Pohárban. Megvonja a vállát, kilöttyinti a bort és a legyet a murvás földre, és visszarakja a poharat az asztalra. Agroturizam. Friss ételek és egyszerűség. Tetszik.


A halak is elkészülnek. Fenségesek. Mit lehet erről többet írni. Megint minden úgy jó, ahogy van. A tulaj odaül hozzánk beszélgetni, pedig egyre többen jönnek, és megtelik a hat asztal. A tűzhelyeknél nagyon iparkodnak. Úgy látom mások is jól választottak, miden asztalnál elégedett arcok. Itt nincsenek karót nyelt emberek, eltartott kisujjak. Tetszik, szeretem. Bár minden ilyen egyszerű volna. A kisunokák körülöttünk játszanak, futkosnak. Csillagos ég alatt, pislákoló villanykörték fényében fejezzük be a vacsorát. Langyos, fűszeres korcsulai szellő lengedez.



 

<előző

  

1

 2

3

4

következő>

Utolsó módosítás: 2011-06-09 23:00:08