Kapcsolat

telefon:
+36-20 953 1707
e-mail:
info@villa-adriatica.eu

Térkép

Foglalás


« 2024-04
 
»
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Foglalás

Kerékpár-útvonalak (Bycicle routes) Blato környékén


Kattintson a képekre, hogy nagyobb méretben megtekinthesse őket.





 





1. sárga útvonal : 14,5 km Blato - Prigradica - Blato



"Az Aranykor"

Ez az útvonal a sziget északi oldalára vezet. Az 1920-as években, melyet a helyiek "Aranykornak" neveznek, Prigradica fontos export kikötő volt. Ebben az időszakban a sziget mezőgazdasága a csúcson volt, évente 1000 vagonnyi különféle terményt és 30 vagon olíva olajat termelt exportra.  A kikötő és a móló az Osztrák-Magyar Monarchia idejében épült. Aztán végül 1925-re a filoxéra járvány kipusztította a szőlőket, ami hatalmas emigrációs hullámot indított el, emberek ezrei hagyták el a szigetet Prigradica kikötőjéből. Volt olyan nap, amikor 1200 ember hagyta el a szigetet, és indult el hajón Dél-Amerikába és Ausztráliába. Az út a parton kelet felé fordul és megpillantjuk a gyönyörű két kis szigetet, a Naplovácokat, majd a Peljesac félszigetet, Hvar szigetét és a Biokovó hegységet a szárazföldön. Télen a havas Biokovó különösen érdekes látvány.




 

2. barna útvonal: 30 km Blato - Mala Kapja - Babina - Blato



"Egyenlítő"

Az út Mala Kapja felé szőlők és mezők között visz. A közelben van egy kis tó tele kicsiny gambuzi halakkal, melyeket a malária gyógyításához használtak. Az út kőteraszokkal kirakott dombokon vezet tovább. Mindegyik domb Blato körül ilyen kőtámfalakkal képzett teraszokkal van tele, melyeket valaha szőlők számára építettek ki. Kiszámolták, hogy a kőtámfalak hossza a Föld egyenlítőjének másfélszerese. Babina felé az út olívaligeteken keresztül vezet. Babina valaha egy halászkikötő volt saját iskolával, ahol az első boldoggá avatott horvát Petkovics "Megfeszített" Mária is tanult.




 

3. kék útvonal: 24,5 km Blato - Crna Luka - Vela Luka - Blatsko Polje - Blato



"Az élet forrása"

A Blatóból kiinduló útvonal a sziget Észak-nyugati partjára vezet, olívaligeteken át az északi szél által kicsipkézett sziklás partokra.  A közelben található a "Kopila" régészeti lelőhely, mely arról tanúskodik, hogy a sziget a történelem előtti időkben is lakott volt. Az út Vela Luka felé folytatódik, és visszatér Blatsko Poljébe (Blátó-puszta). Az élet forrása - Blatsko Poljében található. Mindössze két forrás található az összes Adriai szigeten, és ez az egyik. Valaha Blatsko Poljén egy időszakos tó volt, melyet egy 200 m hosszú alagúton keresztül lecsapoltak.



 

4. lila útvonal: 20,5 km Blato - Karbuni - Potirna - Blatsko Polje - Blato


"Az Oliva Útja"

Az út Karbuniba és Potirnába vezet gyönyörű olívaligeteken keresztül. Potirna a Blatói járás határán fekszik. Valaha iskolája is volt, ma pedig egy romantikus hely, szép kempinggel és falusi turizmussal. A domb tetején található a Szent György templom, innen gyönyörű kilátás nyílik a déli szigetcsoportra. Az útvonal innen a blatói földeken keresztül korai keresztény templomok mellett vezet vissza Blatóba. A legrégebbi két templom a Szent Kuzma és a Szent Damian.



 

5. zöld útvonal: 25 km Blato -  Donji Lov - Brna -  Prizba - Blato


"Toszkána"

Ez az út a sziget déli partjára vezet, felkapaszkodva hegyes-völgyes termőföldekre, olívaligetekbe és szőlőkbe. Olyan mintha Toszkánában biciklizne az ember. A Szent Antal templom Lov dombtetején áll, ciprusok között. A közelben van a sziget nyugati felének legmagasabb csúcsa, az 508 m magas Kom. Az út követi a régi napóleoni utat Dolén át Brnába. Brnából Grscicába az út a parton vezet kicsiny szigetek, Lastovó és Susac csodás látványával. A Prizbából Blatóba vezető utat végig kőteraszok szegélyezik.




 

6. piros útvonal: 25,6 km Blato - Prizba - Karbuni - Blato


"Belvedere"

Ez a kerékpártúra Blatóból szőlők és olívaligetek közé, Morkanba vezet. Feltekerni Petrovba kemény munka, de a kilátás a Blato feletti pontból lélegzetelállító.  A Szent Márk templom felé kerekezés közben eljut egy kilátóhoz, ahonnan eléje tárul a déli szigetcsoport gyönyörű látványa. A Szent Márk templomot Priscapacból is megközelítheti. Innen Prizba felé makadámút vezet le, de a nehéz terep után szép és könnyebb út várja a part mentén.






 

Utolsó módosítás: 2011-06-12 23:26:27