Kapcsolat

telefon:
+36-20 953 1707
e-mail:
info@villa-adriatica.eu

Térkép

Foglalás


« 2024-04
 
»
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Foglalás

2010 március: Fesztivál-járás a horvát tengerparton

A tél végével elindul a fesztivál-szezon a tengerparton is. Mi lehet nagyszerűbb, mint úgy megismerni egy régiót, országot, hogy az ember fesztiválról-fesztiválra jár. Ehhez nyújt segítséget a Telegraph márciusban megjelent cikke.

Telegraph cikk

 

A szerző az észak-adriai régiót járta be: Isztriát, Rabot és Crest. 

A rabi Középkori Játékok (Rapska Fjera) az első a meglátogatott helyszínek közül. Az 1367-ig visszanyúló eseményeken három szentet, Szent Jakabot, Szent Antalt és Szent Kristófot ünneplik a közékor megidézésével. A három napos ünnepet 2002-ben rendezték meg újból hosszú idő után először. A város lakói visszahozzák a középkort, felidézik a város akkori kinézetét, jelmezes hóhérok, leprások járják az utcákat. A fáklyákkal megvilágított utcákon helyiek középkori módszerekkel pénzt vernek, lisztet őrölnek és bort árulnak. A hangulatról a szintén középkori jelmezekbe öltözött és a várost járó muzsikusok és zászlósok gondoskodnak. A július végén megrendezésre kerülő programokat ősi lovagi torna zárja Rab városának gyönyörű középkori épületei között. A lovagi tornán elnyert díjat Rab főura adja át a győztesnek ünnepi ceremónia közepette.

 

Rabi középkori játékok: 2010 május 9, június 25, július 27, augusztus 15

Rapska Fjera: 2010 július 25-27

 

Jazz Groznjanban (Isztria): Groznjan csak néhány órára északra helyezkedik el Rabtól az Isztriai félszigeten. A szőlőültetvényekkel, oliva ligetekkel körülvett piciny városkát lakosai elhagyták, amikor kitelepültek a közvetlen tengerparti városokba.  Még a jugoszláv időkben - 1965-ben, a kormány művész-kolóniát hozott létre a gyönörű velencei városkában és támogatta, hogy festők és szobrászok telepedjenek le és hozzanak létre műtermeket a felújított házakban.

Fiatal Zenészek Nemzetközi Kulturális Központja iskolát alapított itt, így a szobrok és festmények mellett a zene is megjelent. A macskaköves utcákon harangjátékok és zongoradallamok úsznak a levegőben egész nyáron át. Júliusban és augusztusban esténként a kerámiákat és ékszereket árusító galériák között jazz zenészek töltik meg élettel a főteret. Klasszikus zenei koncerteket pedig egész évben rendeznek.

 

Motovuni Filmfesztivál (Isztria): Groznjantól csak néhány kilométerre  levő Motovun a film szerelmeseit vonza. A félig kihalt várost hasonló módon élesztéttek újjá és tették 1999-ben az egész világon elismert filmfesztivál helyszínévé. A piciny festői szépségű középkori városka egészen valószerűtlen helyszín egy ilyen elismert rendezvényhez. Rajongók tömegei zarándokolnak el minden július végén Horvátország filmes Mekkájába. Napközben a vetítések a régi moziban zajlanak, ahol a padló nyikorog miközben a nézők elfoglalják helyeiket. Később, ahogy a naplemente után hűsebb a levegő a szabadtéren zajlanak a vetítések, melyeket zenei programok követnek, ami hajnal felé a Tánc-maratonnal igazi össznépi buliba csap át.

 

Motovuni Filmfesztivál: 2010 július 26-30

 

Szarvasgomba Napok (Isztria - szerte, kezdés: Bizet): A szarvasgomba Isztria védjegye. A 1.31 kg-os világrekorder szarvasgombát is természetesen itt találták 1999-ben. Az évszádos tradíciót és recepteket az isztriaiak büszkén őrzik és minden évben lehetőséget adnak a világnak, hogy megismerjék ezen különlegességeket. Az eseménysorozat Bizetben, egy hatalmas szarvasgombás omlettel kezdődik, de az ínyencek olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek, mint a szarvasgombás fagyi.

 

Szarvasgomba Napok, Isztria: 2010 szeptember 11 - november 14.

 

 

Számtalan fesztivál és egyéb program között böngészhet az alábbi, egész Horvátországot felölelő honlapon:

Kulturális és Idegenformalmi eseménynaptár.