Kapcsolat

telefon:
+36-20 953 1707
e-mail:
info@villa-adriatica.eu

Térkép

Foglalás


« 2024-03
 
»
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Foglalás



<előző     

1

2 

3

 4

 következő>

 

2009 június: Egy napos kirándulás Korcsuláról Hvárra


Hvár. Az a csodás és isteni Hvár. Aki már járt ott, mind áradozva mesélt róla, így nekünk is úti céljaink között szerepelt régóta. Erődi Béla például így ír róla 1897-ben: „...Lesina városba (a mai Hvár) hajóztunk. Ennél kedvesebb, kellemesebb helyet alig találtunk a dalmát szigeteken. Amphitheatrálisan épült város, a magaslatokon levő várerődökkel meglepően szép képet nyújt. Az éjszaki szelek s a tenger hullámai ellen védett öböl partjára épült város enyhe, kellemes éghajlattal bír s téli üdülőhelynek is igen alkalmas. ... Kár, hogy ez a hely oly messze fekszik a világtól."

Többször nyaraltunk már Brácson (Brac) és Korcsulán is, de valahogy a kettő között hosszan elnyúló „Levendula Sziget" eddig kimaradt. Eldöntöttük hát, hogy a mostani nyaralásunk alkalmával akárhogy is lesz, de felfedezzük és meghódítjuk. Nem tűnt valami nagy kihívásnak, hiszen a prigradicai, Korcsula szigeti apartmanunk erkélyéről szemlélve igen közelinek tetszett. Közöttünk csak a kis világítótoronynak helyet adó Plocsica sziget és a tőle nyugatabbra elterülő Scedro szigete tarkította a tengert.

Minthogy néhányszor már érkeztünk Korcsulára a Split és Vela Luka között közlekedő komppal, mely Hvár városában is megáll, úgy gondoltuk, ennél egyszerűbb kirándulást nem is választhatunk. Autóval átugrunk egyik reggel Vela Lukába, és a reggeli komppal autóstul áthajózunk Hvárra. Hamar kiderült azonban, hogy ugyan a komp kiköt Hváron, de ott autóval nem, csak gyalogosan lehet kiszállni. Az autóhoz ragaszkodtunk, hisz be akartuk járni a szigetet, nem csak városnézés volt a célunk. Na, hát akkor hogy' lehet oda szemközt átjutni? Körbe Drvenik és Sucuraj felé! Micsoda??? Vissza kellene autóznunk majd' Makarszkáig, és csak ott tudunk autóval átkompozni Hvár szigetére? Az bizony egy fél napos út önmagában, és akkor még csak a sucuraj-i felén vagyunk a szigetnek Onnan az érdekesebb részek még vagy 80 km. No, hát akkor az autós kirándulás kiesett.

Rendben, menjünk hát gyalog. De mit lehet ott egész nap csinálni? A komp reggel megy, este jön. Mivel töltsük az időt egész nap? A városnézés mellett nézzünk meg valami levendula-feldolgozót! Ez az egész levendula dolog már egy ideje izgatta a fantáziámat, de nagyon. Minél többet tudtam meg róla, annál jobban érdekelt. Először persze csak az illata fogott meg. Azzal lépten, nyomon találkozik az ember egész Dalmáciában, és Korcsula szigete is levendula-rozmaring-fenyőgyanta illatfelhőben úszik. Aztán megtudtam, hogy a levendula olaj milyen fontos természetes gyógyszer, majd az is kiderült, hogy fűszerként se utolsó. Sokan süteményeket is ízesítenek vele. Az, hogy Hváron egész levendula mezők vannak, közismert. Bizonyára vannak feldolgozó üzemek is. Mikor is virágzik a levendula? Pont most!

Irány egy turisztikai iroda. Tessék mondani mit lehet Hváron egész nap csinálni? Hááát, nem tudom megmondani. Menjenek be egy turisztikai irodába Hváron, majd ott megmondják. Na ne vicceljen! Nem tudja megmondani, hogy a szomszédos szigeten mit lehet/érdemes megnézni? Van ott például valami látogatható levendula-feldolgozó? Nem tudom. Másik irodában sem árulták el, de még a harmadikban sem. Azt, hogy valóban ne tudnák mit érdemes megnézni Hváron nyugodtan kizárhatjuk, így nem maradt más következtetés, mint hogy a konkurens szigetről nem akartak tájékoztatást adni. Úgy látszik nem csak nekünk, magyaroknak van különös érzékünk az abszurd gondolkodáshoz. El sem tudom képzelni, hogy pl. Győrben ne adnának felvilágosítást mondjuk Veszprémről.

Azt legalább megtudtuk, hogy mikor közlekedik az a hajó, mely minden reggel és este előttünk szántja a vizet, majd kiköt nálunk Prigradicán.. A gyönyörű, új és valóban nagyon gyors Krilo katamarán naponta Korcsula városa és Split között szállítja az utasokat, és közben csak Prigradicán és Hváron áll meg. Micsoda szerencse!

Másnap korán keltünk. Párom készített néhány szendvicset is. Sohse' lehet tudni. Ki tudja mi vár ránk ma. A nap éppen csak felkelt, kelet felől aranysárgába borította az erkélyünk, és előttünk a tengert. A levegő bársonyosan langyos, a tenger tükörsima. A levegő fűszeres illata talán ilyenkor kora reggel a legbódítóbb. Néhány perces séta kéz-a-kézben, hajnalban a kikötőig. Micsoda csodás reggel!. Nem vagyok korán kelő típus, de ha mégis fel kell kelnem valamiért, mindig elcsodálkozom, milyen fantasztikus élmény is ez. Ilyenkor minden olyan nyugodt és friss. A kikötőben talán húszan várakoznak. Feltűnik a horizonton a katamarán is, és néhány perc múlva már a kikötőben van. Valóban nagyon gyors! A jegyet nem kellett megvenni előre, elég itt és most a felszálláskor. Bent kifejezetten hideg van, a klíma teljes kapacitással üzemel. 6 óra 40 perc. Pontosan indulunk. Végighaladunk Korcsula partja mentén, majd keresztben átvágunk a Hvár és Korcsula közötti tenger-csatornán.

<előző     

1

2 

3

 4

 következő>






Utolsó módosítás: 2012-03-03 23:48:25